Wonen Decoraties

En nog een WordPress site

EIKENvakman.nl, montage / verwerking tips.

2 min gelezen

EIKENvakman.nl: de online eiken specialist! Wij helpen u graag op weg met enkele tips. Natuurlijk bestelt u bij ons prachtige balken, (tafel)bladen, sokkels en gerelateerde producten zoals tafelpoten en beugels. Maar ook helpen wij u graag op weg, vandaar dat wij op al onze productpagina’s enkele belangrijke tips vermeld hebben, zo weet u zeker dat u goed voorbereid aan de slag gaat met onze prachtige eikenhout producten!

Belangrijke tips ‘waar op te letten met balken van eikenhout’.

  • Om oxidevlekken (blauwzwarte vlekken) tegen te gaan (allergische reactie van hout op metaal) adviseren wij schroeven (en andere bevestigingselementen) van RVS. Uiteraard adviseren wij hierbij ook om direct contact met andere metaalsoorten te voorkomen.
  • Zorg er, bij een schroefbevestiging, altijd voor om het eikenhout altijd voor te boren. Dit zorgt voor minder spanning op het hout tijdens werking (krimpen / uitzetten). Ook verkleint dit de kans op scheurvorming.
  • Houdt met het gebruik van ad 20-25% binnenshuis altijd rekening met het krimpen en vervormen van het eikenhout. Wij adviseren dan ook niet om te lijmen. Houdt altijd rekening met het feit dat er tijdens het droogproces van het eikenhout tevens sprake is van (droog)scheuren.
  • Eikenhout bevat looizuur en dit zal mogelijk nog uitbloeden op onderliggend werk. Houdt hier rekening mee en zorg ervoor dat dit looizuur niet in contact komt met staal (uitgezonderd RVS). Wanneer hout in contact komt met metaal zal dit leiden tot oxidevlekken (blauwzwarte vlekken).
  • Om scheurvorming bij de kopse kanten van het hout te voorkomen / beperken kunt u gebruik maken van een kopse kanten sealer.
  • Wanneer u het eikenhout bestelt en niet op korte termijn zult verwerken, adviseren wij u om het hout in een stabiele omgeving, bij voorkeur goed geventileerd (maar niet in de zon!) op te slaan. Maak hierbij gebruik van drooglatjes (in ieder geval per ‘houtlaag’) en trek het pakket dicht met gebruik van spanbanden, zodat het eikenhout gelijkmatig zal drogen.

Wilt u meer weten, bekijk dan onze website. Staat het antwoord op uw specifieke vraag er niet bij, neem dan contact op met 1 van onze ervaren medewerkers. We helpen u graag!