Wonen Decoraties

En nog een WordPress site

Tuinonderhoud in de zomer

2 min gelezen

De zomer is de perfecte tijd om je tuin goed bij te werken en te onderhouden. Het is dan lekker weer om buiten bezig te zijn en van je mooie tuin buiten te genieten. Hieronder vind je een aantal waardevolle tips voor tuinonderhoud in de zomermaanden.

Ben je een fanatiek tuinliefhebber, maar zit je niet te wachten op het uitvoeren van tuinonderhoud? Dan kun je ervoor kiezen om bij een hoveniersbedrijf een tuinabonnement af te sluiten. Sommige hoveniersbedrijven bieden een kennismakingsaanbod voor tuinonderhoud aan, zodat je kunt ervaren of hun dienstverlening aan je verwachtingen voldoet. Een voorbeeld daarvan is Aardoom Hoveniers.

Gazononderhoud

Wanneer de bodemtemperatuur boven de 10 graden is kun je gras zaaien of graszoden kopen om een gazon aan te leggen. Tot september is het een goede tijd voor het gras om te ontkiemen en te groeien.

Om je gazon mooi en fraai te houden wordt aangeraden om het gazon in de zomermaanden 1 of 2 keer per week te maaien. Bemesten van het gazon helpt je gazon ook goed de zomer door. Let op dat je regelmatig water geeft. Maar doe dat altijd aan het eind van de dag. Als het gras nog nat is en de zon erop gaat schijnen, kan het namelijk verbranden.

Hagen snoeien

Vanaf ongeveer midden mei kunnen hagen geknipt worden. Sparren en coniferen kunnen pas vanaf juni geknipt worden. Wanneer je broedende vogels in je haag ziet zitten, kun je beter wachten met snoeien tot na het broedseizoen. Het broedseizoen loopt tot juli.

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Het is raadzaam om uitgebloeide bloemen in je tuin te verwijderen. Dit kun je eenvoudig doen met een snoeischaar. Wanneer je uitgebloeide bloemen niet afknipt, zal de plant zijn energie steken in het maken van zaden in plaats van goed bloeien. Wanneer je uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd, blijven je planten veel langer bloeien.

Planten snoeien

De planten die overheersen in de tuin kun je voorzichtig snoeien. Veel planten mag je gedurende de hele zomerperiode snoeien. Zo is het snoeien van rozen in de zomerperiode heel belangrijk. Knip de blaadjes van de rozen na de bloei 2 tot 3 blaadjes onder de vertakking van de bloem af. Zo blijven de rozen in je tuin op gelijke hoogte en kunnen de nieuwe scheuten van de roos zich goed ontwikkelen voor een eventuele tweede bloei.

De vijver onderhouden

Vijverplanten kunnen heel snel groeien in de zomermaanden, waardoor ze het complete wateroppervlak kunnen bedekken. Dat is niet gewenst, zeker als je vissen in de vijver hebt. Die wil je immers kunnen zien. Houd de beplanting daarom goed bij. Datzelfde geldt voor de algen die in de zomermaanden zeer snel kunnen groeien.